cimer00

Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatom Önöket, hogy 2024. július 15.-én hétfőn, áramszünet miatt a délelőtti órákban a Hivatal zárva tart. Ügyfélfogadás kezdete 13:00. Köszönöm megértésüket. dr. Szász Kata jegyző

Elültethetik a jövőjüket: kertészkednek a rászorulók

Először padba ültek. Aztán szorgalmasan tanultak, majd sikeres vizsgát tettek a kiskerti zöldségtermesztés tudományából. Ezután pedig tízezer palántát kaptak a hátrányos helyzetű kerecsendi családok. A programot az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatta, a megvalósításban komoly szerepet játszott az Eger Vidék Kincsei LEADER akciócsoport.

Nagy István a HACS munkaszervezetének vezetője elmondta, hogy a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájuk sarkalatos pontja volt a hátrányos helyzetű emberek segítése, és most örömmel látja, hogy helyes döntésük eredményeképp megvalósulhatott ez a program. Kerecsend, polgármesteri hivatal, délelőtt kilenc óra. A belső udvarra begördül az a kis teherautó, amely tízezer szál gyönyörű zöldségpalántát rejt. Papp Győzőné maklári őstermelő segítőivel szépen sorban kipakolja a növényeket. Mindeközben gyülekezik az a hatvan ember is, akik az előző hetekben mezőgazdasági alapképzésen vettek részt, és sikeres részvizsgát is tettek. Kertjeik felásva és megművelve várják, hogy elültessék bennük az előnevelt paradicsomot, paprikát, káposztát és a beígért vetőmagokat.

Az asszonyok méregetik a palántákat, láthatóan elégedettek a látvánnyal. A két gyermekét egyedül nevelő Suha Anikó arra vár, hogy sorra kerüljön, közben válthatunk vele néhány szót. Meséli, hogy a család jövedelme havonta hatvanezer forint körül van, ezért nagyon örült, hogy bevonták a programba, hiszen a kertben termelt zöldség sokat segít a kosztpénz beosztásában. Azt mondja, a 16 órás elméleti oktatás, amelyen mindenki rendszeresen részt vett, nagyon hasznosnak bizonyult, így nem lesz gond az otthoni zöldségtermesztéssel, amiben a gyerekek is segítenek majd.

Kutnyák Gyula egri kertészmérnök, a program szakmai koordinátora és felügyelője arról beszél, hogy az elméleti képzésen minden lényeges agrotechnikai kérdés szóba került: a talaj előkészítésétől a vetésen át a növények szakszerű gondozásáig. Az emberek sikeres vizsgát tettek, házi feladatként felásták a kertjeiket, s most földterületük arányában jutnak palántához, vetőmaghoz, amiket két napon belül el kell ültetniük. Ezt személyesen is ellenőrzik majd, hiszen valamennyi családhoz ellátogatnak, fotókat készítenek a kertekről, és tanácsokkal is segítik őket. Mindezt a betakarításkor megismétlik, amikor is a sikeres gazdálkodók oklevelet kapnak arról, hogy elméletben és gyakorlatban is jól teljesítettek az agrárképzésen. Mindez azt is jelentheti, hogy a program sikeres résztvevői változatosabban és egészségesebben is étkeznek otthon.

Sári László polgármestertől megtudjuk, hogy egy tavalyi vidékfejlesztési pályázati programon hatmillió forintot nyert az önkormányzat, a rászoruló családokat ebből a pénzből segítik. Két éve Buday Péter mesterszakács helyi menzareform-kísérletével kezdődött minden eleveníti fel a kezdeteket a falu első embere. Már akkor elhatároztuk, hogy a műveletlen belterületi földeket közmunkások segítségével hasznosítjuk, s az általuk megtermelt zöldségeket az óvoda konyháján megfőzik, elraktározzák. Mivel azzal is szembesültünk, hogy sok ember számára a zöldségtermesztés nem egyszerű feladat, kurzust szerveztünk számukra. Arra is gondoltunk, hogy mivel a településen elég sok az alacsonyan képzett asszony, főként az õ bevonásukkal és felkészítésükkel jövőre egy szociális szövetkezetet alapítanánk, ahol zöldség- és virágtermesztéssel foglalkoznának. Ehhez minden feltétel adott, hiszen a település határában termálvíz is található.

infoblokk kedv final CMYK ESZA

infoblokk kedv final CMYK ESZA

© 2024 Kerecsend Község Önkormányzata